Club geschiedenis

Oude stenen

De naam Steenpoel verwijst naar de steengroeve (vijver of poel) op het grondgebied. Met de zandsteen uit deze groeve werd de Sint-Pieterskerk in Itterbeek gebouwd (gotiek).
Het kasteel Pierrefonds (Steenpoel ) op dezelfde site dateert uit de 19de eeuw. Daarnaast bevinden zich nog verschillende
kleinere gebouwen, een kapel, een vijver, een bron, een grot, enz.

De eigenaars waren achtereenvolgend de families Dansaert, Toicq, Timmermans-Schoonjans, Bois, Timmermans-Walravens. Na het overlijden van Franz Gérard
Timmermans, burgemeester-brouwer te Itterbeek (1866-1961) erfde zijn enige dochter het domein. De familie Van Cutsem-Timmermans verkozen het kasteel zelf niet te betrekken en verhuurden het als rusthuis. Het rusthuis «Val Vert» kende een tragisch einde op 12 februari 1967 toen een rampzalige brand het kasteel totaal vernielde. 

Na diverse projecten verkreeg de familie Van Cutsem-Timmermans in 1985 de toelating voor het aanleggen van een golfbaan met golfschool op Steenpoel. Tot 1999 werd het voorzitterschap en beheer toevertrouwd aan Raoul Van Cutsem die nog steeds actief lid is van de club.

chateau
Scroll to top